Op de grens van Drenthe en Friesland ligt een bijzonder Nationaal Park. Een verrassende combinatie van bos, heide, stuifzand en beekdalgrasland maakt het Drents-Friese Wold tot één van de belangrijkste natuurgebieden van ons land. Te midden van deze natuur ligt een camping met weids uitzicht: Camping ’t Oude Willemsveldt. Tijdens onze Tour de Boer spraken we met enthousiaste eigenaren Chantal en Marcel over hun familiebedrijf, persoonlijk contact met hun gasten, vogelaars en kraanvogels en contact met de bijzondere natuur.
Over camping ’t Oude Willemsveldt in Oude Willem
- Een gemoedelijke en kleinschalige camping met 50 kampeerplaatsen
- Zeer geschikt voor actieve natuurliefhebbers
- Persoonlijke benadering staat hoog in het vaandel
- Kies voor een kampeerplaats aan de rand voor een weids uitzicht
- Plaatsen als Giethoorn, Veenhuizen en Orvelte zijn een bezoekje waard
Al tijdens de rit naar camping ‘t Oude Willemsveldt merk ik dat we in een bijzonder gebied zitten. Zoals zo vaak tijdens onze Tour de Boer kom ik op plekken die ik niet eerder bezocht en het stereotype ‘ik wist niet dat Nederland zo mooi was!’ geldt ook hier. Smalle wegen leiden mij door zandverstuivingen, heidevelden en bossen. Ik tref vele fietsers die op deze zonnige dag de nodige kilometers maken of juist even bijkomen in de schaduw van grote bomen. Wandelaars met grote verrekijkers en cameralenzen turen in de verte, ik kan zo snel niet ontdekken wat ze precies zien. In het midden van dit gebied ligt mijn plaats van bestemming, de camping van Chantal en Marcel. We schuiven aan bij de lunchtafel en eten een broodje mee.
Ik ontmoette Chantal eerder op een kampeerbeurs in Utrecht en haar enthousiasme en positieve uitstraling was daar zo aanstekelijk. Natuurlijk is dat in haar eigen omgeving al helemaal het geval. Elke kampeergast zal dat beamen. Chantal en Marcel hóuden namelijk van het ontvangen van gasten en het persoonlijke contact dat hier bij hoort. ‘We zijn allebei regelmatig op de camping te vinden en kennen onze gasten. Nieuwe gasten begeleiden we even rustig naar de plaats en we maken vaak even een praatje.’
Marcel begon de camping ooit met zijn ouders. Er kwamen 10 kampeerplaatsen naast de melkveehouderij die destijds nog de basis van het bedrijf was. Gedreven door de gezelligheid van gasten en de extra verdiensten maakten zij een ruimte beschikbaar voor kampeerders. Aansluiten bij de SVR was natuurlijk een logische stap in die tijd en op de SVR beurzen zijn ze inmiddels een bekende naam. Door ontwikkelingen door de jaren heen is de camping uitgebreid tot de huidige 50 kampeerplaatsen en de melkveehouderij bestaat inmiddels niet meer. Tijdens de lunch wandelt de vader van Marcel even binnen, hoewel hij de camping heeft overgedragen is stil zitten voor hem geen optie. ‘t Oude Willemsveldt is zo gegroeid tot een echt familiebedrijf, Chantal en Marcel werken beide op de camping en hun zoon van 12 en dochter van 9 jaar groeien hier op. Tijdens de lunch beantwoordt Chantal regelmatig de telefoon. ‘We werken niet met een online reserveringssysteem. Gasten mailen of bellen even en zo hebben we vooraf al contact. Simpel maar het werkt voor ons nog steeds prettig en laagdrempelig.’
De meeste kampeerders komen hier om te fietsen in het Nationaal Park. Het Drents-Friese Wold kent een uitgebreid netwerk van fietspaden in verschillende categorieën: de verharde paden, deels verharde paden en onverharde paden. Menig ATB’er haalt hier zijn hart op met de mountainbikeroutes, maar het zijn vooral actieve natuurliefhebbende vijftigplussers die de weg vinden naar ’t Oude Willemsveldt. De camping ligt midden tussen fietsknooppunten en door het fijnmazige netwerk in dit Nationaal Park zijn vele routes mogelijk.
Na een dag op de pedalen voelt de camping weer als thuiskomen, de fietsaccu gaat in de lader en de luie campingstoel lonkt. Enkele kampeerplaatsen aan de rand van de camping hebben een prachtig uitzicht over de weidse natuur, echt een momentje kampeergeluk als u daar een plaatsje weet te bemachtigen!
Heeft u interesse in vogels? Vergeet dan uw verrekijker niet, op korte afstand worden bosvogels, weidevogels en moerasvogels naast elkaar aangetroffen. Wie veel geluk heeft, spot de kraanvogels in voor- of najaar in Fochteloërveen.
Brink- en esdorpen
Samen met Chantal wandelen we over de camping. De kampeerplaatsen zijn ruim en het geheel maakt een verzorgde indruk. De auto’s worden centraal geparkeerd op een parkeerplaats en dat geeft ruimte bij de caravans en tenten. Voor campers is er een verhard camperplein indien gewenst. Het sanitair is keurig, Chantals oog voor detail mist zijn uitwerking niet. De wifi is inbegrepen bij het kampeertarief en elke plaats heeft een 6 ampère aansluiting tot zijn beschikking. Op de camping ziet u her en der verrassende aankleding, die zorgt voor een glimlach. Ik zal niet alles verklappen 😊
Op de camping is het natuurlijk gezellig, maar er even op uit in de omgeving is ook leuk. Bezoek bijvoorbeeld het ‘oerdorp’ Orvelte, het bekende plaatsje Giethoorn of gezellig Havelte en Uffelte. Er is nog wat bij te leren over de hunebedden in de omgeving en ook Veenhuizen (met het Gevangenismuseum) is verrassend mooi!
Na de lunch is het voor ons tijd om weer richting ons vertrouwde ‘westen’ te gaan. Het was een fijn bezoek in een gastvrije omgeving. ’t Oude Willemsveldt is een aanrader voor liefhebbers van natuur en gemoedelijke gezelligheid. Marcel is alweer aan het werk op het terrein. Chantal zien we vast weer snel terug op één van onze beurzen!
Elk jaar gaat de SVR op ‘Tour du Boer’: we gaan op de koffie bij verschillende SVR campings. We spreken de eigenaren over hun passie voor de camping, de bezoekers, de gang van zaken en de toekomst. Dat levert mooie gesprekken op! De campings én de gesprekken delen we heel graag met u als donateur. Want inspiratie voor uw volgende kampeerbestemming is altijd welkom nietwaar?