Bent u een liefhebber van de natuur en op zoek naar een verrassende bestemming voor uw volgende fietsavontuur? Dan hoeft u niet meer verder te zoeken! Fietsnetwerk.nl heeft een fietsroute samengesteld door het adembenemende Nationaal Park Weerribben-Wieden. Een bekende bestemming dankzij het populaire Giethoorn, maar deze route gaat juist langs de nog onontdekte delen.
De fietsroute laat u kennismaken met de schilderachtige dorpjes Sint Jansklooster, Blokzijl en Ossenzijl. Dat water de leidraad van deze route is, zal u niet ontgaan. U fietst van waterplas naar kanaal, en van sloten naar meren. Verruil de fiets eventueel voor een vaartochtje met de EcoWaterLiner, die u naar Giethoorn, Sint Jansklooster of Blokzijl brengt. Maar de absolute trekpleister is natuurlijk Nationaal Park Weerribben-Wieden met haar serene natuur. De route voert u dwars door dit natuurgebied, waarbij u de drukste plekken vermijdt. Zo kunt u in alle rust de prachtige omgeving verkennen.
Wist u dat De Wieden en De Weerribben twee verschillende natuurgebieden zijn? Samen vormen ze het Nationaal Park van ruim 10.000 hectare laagveenmoeras. Daarmee is het het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa.
Met haar rietlanden, trilvenen, hooiland en moerasbossen vormt het een uniek natuurhistorisch fietsgebied. De moerassen zijn ontstaan toen men in de 15e eeuw turf begon af te graven. De turf werd te drogen gelegd op de stukken land tussen de afgegraven slootjes, de ‘ribben’ genoemd. Stukje bij beetje werd er steeds meer veen afgegraven. De achtergebleven gaten vulden zich met water en zo ontstonden er grote meren, die ‘wieden’ werden genoemd.
Het moeras verveende en werd in gebruik genomen als akkers voor de rietteelt, maar ook als hooiland en weidegrond. De te natte delen werden met rust gelaten. De natuur kreeg alle ruimte en heeft zich ontwikkeld tot het prachtige landschap waar we vandaag de dag nog altijd van kunnen genieten.
Niet alleen wij als mens, ook dieren genieten van De Weerribben-Wieden. U ziet ontelbaar veel vogels - er broeden maar liefst 140 tot 150 soorten in het natuurgebied. Purperreigers, lepelaars en een grote diversiteit aan riet-, weide- én watervogels vinden hier hun thuis. Eén van de meest bijzondere soorten die u hier met veel geluk kunt zien, is het kleinst waterhoen. Dit is de kleinste ral van Europa en is zeer zeldzaam. De kans dat u dit waterhoentje zult zien is dus erg klein, de kans dat u hem hoort is groter. U herkent zijn roep als een lange ratel die klinkt als het kwaken van een kikker.
Ook de otter heeft hier zijn leefgebied gevonden en de bloemrijke hooilanden trekken een overvloed aan vlinders en andere insecten aan. Stap onderweg dus zeker af bij een vogelkijkhut om al het leven rustig te observeren.
Het natuurgebied is een belangrijk cultuurhistorisch landschap. Bijzonder daarin zijn ook de vele eendenkooien. In deze speciale plassen werden aan het begin van de twintigste eeuw eenden gevangen. Omdat de plassen goed verscholen in het bos liggen, heeft de natuur zich - nadat de kooien niet meer werden gebruikt - ongestoord kunnen ontwikkelen. De Grote Otterskooi, aangelegd in 1940, is de grootste eendenkooi van Europa. Hij is maar liefst dertig hectare, ongeveer tien keer zo groot als een normale eendenkooi. U kunt deze kooi bezoeken met een excursie van Natuurmonumenten.
Tijdens een bezoek aan het Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster of het Buitencentrum Weerribben in Ossenzijl maakt u kennis met nog veel meer bijzonderheden van dit stukje natuur.
Het Nationaal Park staat bekend om de vele waterwegen. Dat is ook precies waarom het gebied zo geliefd is, want het ziet er schitterend uit. De karakteristieke houten bruggetjes voegen een vleugje nostalgische charme toe aan uw fietstocht. Waterwegen, waterhoentjes… Water speelt een grote rol in deze route: zelfs de bezienswaardigheden onderweg hebben met water te maken!
In de voormalige watertoren in Sint Jansklooster kunt u elke zaterdag, onder begeleiding van de torenwachter, naar boven klimmen voor een spectaculair uitzicht over dit paradijs vol waterwegen en hooilanden.
En dan is er nog het Waterloopbos, een openluchtlaboratorium dat nu een rijksmonument is. In dit bos bestudeerden wetenschappers het ‘gedrag’ van water en leerde men er met water werken. Hier begon het onderzoek naar grote waterwerken in binnenland, zoals de Deltawerken en de Rotterdamse Maasvlakte, en buitenland, bijvoorbeeld voor de havens in Libië en Lagos.
Om het Waterloopbos te bereiken moet u een klein stukje van de route afwijken en het Vollenhovekanaal oversteken. Fiets hiervoor bij knooppunt 80 door naar knooppunten 34, 11, 16 en 15. Om weer terug te komen op de route fietst u van knooppunt 15 naar: 16, 23 en 73. Vanaf hier kunt u de knooppuntenreeks weer verder volgen zoals aangegeven op de route.
Als u met de fietsroute app van Fietsnetwerk.nl fietst, dan hoeft u enkel het Waterloopbos aan te klikken en dan kunt u vervolgens de route aanzetten naar de locatie. U wordt dan via uw telefoon begeleid naar de bezienswaardigheid en daarna weer terug naar de knooppuntenroute.
Fietsroute met Waterhoentjes in je Vaarwater - 59 km
Speciaal voor deze fietsroute in de Weerribben en de Wieden selecteerde SVR drie campings die daar in de buurt liggen.
De Molsbongerd ligt centraal voor het maken van prachtige tochten door het Wieden- en Weeribbengebied met auto, fiets, wandelend of over het water.
Lees meerSchitterend gelegen in Nationaal Park Weerribben-Wieden met volop fiets- en wandelmogelijkheden. De camping heeft een boothelling en ligt aan het water waar u goed kunt vissen en varen.
Lees meerPaardenhouderij en camping gelegen vlak buiten het intieme stadje Blokzijl met een heel gezellige sfeer rond haven en sluis, waar altijd iets te beleven valt.
Lees meerDe Fietsnetwerk app is een handige tool voor liefhebbers van fietsen. Met deze app kunt u makkelijk duizenden fietsroutes door heel Nederland bekijken, dus ook rondom Maasduinen en de Maasheggen. De routes zijn uitgestippeld over de fietsknooppunten en zijn op deze manier gemakkelijk te volgen.
U krijgt informatie over de omgeving en over interessante bezienswaardigheden onderweg. U kunt meteen zien waar je onderweg kunt stoppen om te eten of te drinken en met één klik op de knop zet je de volledige routebegeleiding aan. Kortom, de fietsroute app van Fietsnetwerk is onmisbaar om uw fietsavontuur in Limburg en Noord-Brabant te plannen! De app is gratis te downloaden in de app store.